Osoby początkujące, które wcześniej nie uprawiały żadnych roślin zachęcamy do podjęcia wyzwania! Wystarczy trochę miejsca, nawet na własnym balkonie, żeby posadzić ulubione warzywa i cieszyć się zbiorami!
Na balkonie zazwyczaj nie posiadamy zbyt dużej przestrzenni, jednak wykorzystanie do uprawy donic lub większych skrzynek wypełnionych ziemią, może być wystarczające, żeby posadzić szczypiorek, seler naciowy, sałaty, pomidory czy papryki. Słoneczne miejsca i regularne podlewanie to podstawowe wymagania jakie będą konieczne do spełnienia. A po kilku tygodniach będziemy smakować owoce naszej pracy. 🙂
Osoby posiadające przysłowiowy skrawek ziemi – na początek może to być kilka metrów kwadratowych – zachęcamy do założenia mini ogródka, którego areał nie obciąży nas nadmiarem pracy i nie zniechęci na przyszłość. Tu sprawdza się bowiem przysłowie, ze „apetyt rośnie w miarę jedzenia”. 🙂
Przygotowanie grządki pod sadzenie warzyw rozpoczynamy wczesną wiosną od przekopania i użyźnienia gleby, którą należy wzbogacić kompostem w ilości ok. 60kg na 10 mkw. poprzez wymieszanie, a następnie wygrabienie powierzchni ziemi. Jeśli posiadamy przekompostowany obornik, możemy go również użyć do wzbogacenia gleby. Przekopanie jednak musi być trochę głębsze.