Wybieraj spośród dziesiątek rozsad
Częścią jadalną są mięsiste pędy tzw. róża. Jest to roślina ceniona za swój skład chemiczny oraz za walory smakowe. Roślina znana była już w starożytnym Rzymie i Grecji, skąd rozprzestrzeniła się do innych krajów. W Polsce zaczęto uprawiać to warzywo na przełomie XVI i XVII wieku. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B, C.
Częścią jadalną są mięsiste pędy tzw. róża. Jest to roślina ceniona za swój skład chemiczny oraz za walory smakowe. Roślina znana była już w starożytnym Rzymie i Grecji, skąd rozprzestrzeniła się do innych krajów. W Polsce zaczęto uprawiać to warzywo na przełomie XVI i XVII wieku. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B, C.
• Kwiecień - czerwiec,
• Rozstaw 40-60 cm.
• Miejsce słoneczne,
• Gleba żyzna, bogata w próchnice i związki mineralne - wapń.
• Czas uprawy 80-85 dni,
• Róża zbita,
• Ciężka,
• Kształt kulisty,
• Duża rozeta liściowa.
Zakładanie domowego ogródka - sianie czy sadzenie? Korzystajmy z gotowych rozwiązań sprawdzonych przez doświadczonych plantatorów rolnych. Każdy rolnik doskonale wie, ze nie uzyska oczekiwanych plonów...
Czytaj więcej...